sobota, 8 lutego 2014

Mielone pulpeciki z indyka (7 miesiąc)

Mięso z piersi indyka należy do jednych z najdelikatniejszych i lekkostrawnych. Białko mięsa  jest pełnowartościowe i niezbędne do budowy i odbudowy komórek. U małych dzieci zapotrzebowanie na białko jest bardzo duże. Indycze mięso jest szczególnie dobrym źródłem fosforu, potasu, cynku i wit. B12.

Przez pierwsze miesiące każde mięso czy rybę dodawaną do posiłku musimy dokładnie zmielić. Niemowlęta nie dadzą rady rozdrobnić zębami i dziąsłami włókien mięsa, a większe kawałki mogą być przyczyną zakrztuszenia. Pierś z indyka możemy ugotować w kawałkach i dodać do warzyw lub ugotować w zupce razem z warzywami.

Poniżej przestawiam kolejny pomysł na urozmaicenie formy posiłku.
Kawałki surowej piersi z indyka zmieliłam w blenderze. Do części mięsa dodałam surowe żółtko i koperek i troszkę oliwy, a część pozostała bez dodatków. Masę mięsną formowałam w małe (odpowiednie na jeden posiłek) podłużne pulpeciki i wrzucałam do wrzątku. Po około 10 minutach gotowania odcedziłam i ostudziłam.

Takie podłużne pulpeciki idealnie nadają się do jedzenia rączką (dziecku łatwiej je chwycić niż tradycyjne okrągłe). Radzę zamrozić już gotowe pulpeciki i w czasie gotowania zupki jarzynowej dla niemowlaka dodać 1 szt. na koniec. W okolicy 10-12 miesiąca można spróbować dać dziecku takiego pulpecika w całości i pozwolić na samodzielne odgryzanie części. UWAGA: jeżeli zdecydujemy się na metodę BLW (dzieci jedzą samodzielnie) zawsze musimy być obok i obserwować jak dziecko je. Może się zdarzyć, że dziecko będzie chciało ugryźć większy kawałek i nie poradzi sobie z pogryzieniem go!

Dla małych dzieci (powyżej roku) polecam dorzucić do mięsa suszone zioła tj. majeranek, bazylię- nadadzą aromatu i zastąpią sól. Możemy też przygotować pulpeciki w naturalnym sosie np. pomidorowy (http://przezbrzuszekdoserca.blogspot.com/p/przepisy.html ) Radzę samemu mielić mięso, które chcemy podać dziecku i nigdy nie kupować już paczkowanego mięsa. Jeżeli nie mamy możliwości zmielenia mięsa w domu to poszukajmy sklepu mięsnego w którym mielą mięso na życzenie klienta. Wtedy sami wybieramy rodzaj mięsa np. szynkę, łopatkę. Zwróćmy też uwagę czy ekspedientka myje mięso przed zmieleniem, a jeżeli tego nie robi to poprośmy o umycie (w niektórych sklepach jest to na szczeście standard).


indyk dla niemowląt

drukuj