poniedziałek, 17 marca 2014

Zupka: soczewica, fasolka szparagowa, koperek, kaszka bezmleczna (11 miesiąc)

Soczewica należy do roślin strączkowych, które są bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo. Jeżeli Wasze dzieci nie przepadają za mięsem czy rybą warto włączyć soczewicę, fasolę, soję, groch do jadłospisu. Soczewica i soja rzadko powodują wzdęcia i mają łagodny smak. Do zup czy past najlepiej używać soczewicę pomarańczową, czerwoną lub żółtą, która bardzo szybko mięknie. Soczewicy nie trzeba namaczać.

- około pół szklanki soczewicy pomarańczowej
- około pół szklanki zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
- 100 ml wody źródlanej
- łyżeczka koperku
- masło/oliwa (około 1-2 łyżeczek)
- kaszka bezmleczna naturalna

Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy około 10-15 minut, po tym czasie powinna zmienić kolor i mieć konsystencję papki. Fasolkę szparagową gotujemy osobno- na parze lub tradycyjnie. Na koniec oba składniki blendujemy razem z wodą źródlaną, koperkiem i dodajemy wybrany tłuszcz. W zależności od preferowanej przez dziecko konsystencji dodajemy kaszkę.


zupka z soczewicy

drukuj