niedziela, 18 maja 2014

Chleb graham idealny dla niemowląt


Już w 9 miesiącu możemy podawać niemowlętom niewielkie ilości pieczywa. Od początku należy obserwować dziecko jak reaguje na pieczywo, a raczej na zawarty w nim gluten. Na początku podajemy pieczywo białe, pszenne, które jest lekko strawne, miękkie. Radzę jednak podawać zwykły chleb zamiast słodkich, maślanych bułeczek. Nie przyzwyczajajmy dzieci od początku że pieczywo ma być słodkie, bo lekko kwaśny, naturalny pszenny chleb na zakwasie jest równie smacznym posiłkiem. Około 11 miesiąca polecam podawać przede wszystkim chleb graham, na który dzisiaj podaję przepis.

Pieczywo jest ważnym składnikiem diety. Zawiera białko i skrobię, która powoli jest trawiona, przez co stopniowo uwalnia cukier do krwi.  Jest dobrym źródłem żelaza, wapnia, witamin z grupy B a powstajace z mąki pełnoziarnistej zawiera dużo błonnika regulującego pracę jelit. Naukowcy z WHO twierdzą , że złożone węglowodany, obecne w pieczywie obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz pomagają w leczeniu cukrzycy.

Pieczywo kupne zawiera często duże ilosci soli lub powstaje z pomocą substancji spulchniających. Warto poszukać w swoim sąsiedztwie piekarni używajacej zakwasu i pielęgnującej stare, dobre receptury. W diecie małego dziecka duza ilość białej maki (białego pieczywa) może powodować zaparcia. Natomiast pieczywo razowe zawiera za dużo otręb, które utrudniają wchłanianie wapnia i żelaza. Dlatego najlepsze dla dzieci jest pieczywo graham, powstające z mąki pszennej z pełnego przemiału. Jest delikatniejsze niż razowe, ale bardziej wartosciowe niż białe pieczywo.



Z tej porcji wychodzi jeden duży chleb (forma ,,keksówka" ponad 30 cm, albo 2 małe keksówki)

- 400 g mąki pszennej typ 650 (np. Pełne Ziarno Lubelli lub Orkiszowa)
- 400 g mąki pszennej typ 1850 Graham
- 600 ml wody źródlanej
- słonecznik jako dodatek
- otręby pszenne do posypania
- margaryna do posmarowania formy
- 300 g zakwasu chlebowy (podejrzyjcie np. tutaj http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,727.html) przepis p.Ewy jest na 1 kg zakwasu, proponuję codziennie dodawać po 50 g mąki i 50 ml wody

Wlewamy wodę do misy robota kuchennego, dodajemy mąkę (najlepiej wcześniej połączyć obie mąki). Mieszamy parę minut. Dodajemy zakwas do misy. Mieszamy parę minut, po czym odbieramy około 300 g masy chlebowej (wkładamy do słoika- w wieczku muszą myć dziury, które można zrobić np. gwoździem, żeby zakwas oddychał , zamykamy i wstawiamy do lodówki. Przed kolejnym robieniem chleba taki zakwas musimy wcześniej wyjąć z lodówki na minimum 2 h). Możemy dodać troszkę soli (15 g), albo zrezygnować z niej całkowicie. Formę/formy smarujemy dokładnie margaryną, obsypujemy ścianki otrębami. Przekładamy masę do formy, wyrównujemy ciasto w formie za pomocą mokrej łyżki. Wierzch możemy posypać słonecznikiem lub otrębami. Przykrywamy chleb ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-10 h. Chleb urośnie i po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (bez termoobiegu), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w środku na kolejne 10 minut. Chleb wyjmujemy z piekarnika, wyrzucamy go na ściereczkę bawełnianą lub lnianą, owijamy i układamy na kratce żeby ostygł (równomierny dostęp powietrza także od dołu)



kanapeczki dla dzieci

Tak wygląda kromka chleba i małe kawałeczki posmarowane masłem :) idealne do nauki samodzielnego jedzenia

drukuj