wtorek, 21 października 2014

Pieczone kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy (11 miesiąc)

Dzisiaj coś bardzo zdrowego. Niby kotleciki ale pieczone w piekarniku a nie smażone! W dodatku napakowane samymi wartościowymi składnikami.

- pół cukini
- 1 marchewka
- pół szklanki soczewicy pomarańczowej
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1-2 łyżki słonecznika
- 3 łyżki mąki (może być graham)
- bułka tarta około 3 łyżki
-odrobina pieprzu, majeranku
-1 jajko


Kaszę jaglaną i soczewicę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i gotujemy około 10 minut. Słonecznik prażymy bez tłuszczu na patelni żeby leciutko się zrumienił. Studzimy chwilę i mielimy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kaszę z soczewicą, sproszkowany słonecznik, jajko, mąkę i bułkę tartą z przyprawami.
Powinna nam powstać dość sucha masa z której możemy łatwo uformować kotleciki. Jeżeli masa jest klejąca to należy dodać więcej bułki tartej. Cukinia i marchewka puszczą soki w czasie pieczenia i kotleciki zmiękną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy papier olejem i układamy kotleciki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest trochę inny i pilnujcie czasu pieczenia. Kotleciki powinny się ładnie zarumienić.



drukuj