poniedziałek, 1 grudnia 2014

Domowy kisiel z truskawek i malin (9 miesiąc)

Kisiel to jeden z pierwszych polecanych deserów dla dzieci. W chłodne dni warto podawać go jako ciepły podwieczorek, a latem gdy ostygnie. Jest lekkostrawny, a taki zrobiony w domu z dużą ilością zmiksowanych owoców dodatkowo zdrowy.

Truskawki czasem wywołują alergię u dzieci dlatego jeżeli chcemy zrobić taki kisiel z truskawkami to lepiej poczekać do 10 miesiąca, ale w 9 miesiącu możemy zrobić kisiel malinowy, albo z tartym jabłkiem, gruszką.

-250 g świeżych lub mrożonych truskawek, malin (łącznie) lub innych owoców
-2 szklanki wody
-3-4 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
-1-2 łyżeczki cukru

W połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, resztę zagotowujemy razem z owocami (puszczą sok). Blendujemy taki kompot i dolewamy wodę z mąką. Dodajemy cukier jeżeli po spróbowaniu stwierdzimy, że kisiel jest kwaśny. Starajmy się nie dosładzać dzieciom dań owocowych. W owocach jest już cukier o nazwie fruktoza, więc taki deser i tak będzie słodki.