środa, 11 lutego 2015

Pieczone pączki- półtłusty czwartek :-)

Tradycja tradycją. W tym roku w Tłusty czwartek mój synek po raz pierwszy spróbuje pączka. Nie chciałam mu serwować smażonych, oblepionych lukrem ciastek więc znalazłam dietetyczny przepis na pączki pieczone w piekarniku na www.mojewypieki.com/post/pieczone-paczki

- 400 ml szklanki letniego mleka
 - 4 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka

Mąkę połączyć dokładnie z drożdżami, dodać pozostałe składniki, na końcu rozpuszczone masło.
Wyrobić dokładnie najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub chleba. Odstawić w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką na 1,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, znowu odstawić do napuszenia 45 minut.
Piec około 6-8 minut w 180 stopniach. Następnie zanurzać w polewie czekoladowej, lub smarować w dodatkowym rozpuszczonym masłęm i obtaczać w cukrze z cynamonem.

Przepis pochodzi z baaardzo popularnej stronki/bloga. Ja zrobiłam pączki z 4 szklanek mąki i pięknie wyrosły. Oprócz tego piekłam jakieś 6 minut, po 3 min obróciłam każdego pączka. Wersja mniej dietetyczna to zanurzenie upieczonego pączka w polewie czekoladowej. Wyszły pyszne i w całym domu pachnie jak w piekarni. Polecam!




drukuj