wtorek, 23 czerwca 2015

Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem

To ciasto jest pyszne, chrupiące z wierzchu, miękkie na dole. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to na pewno pokochacie jego smak. Wystarczy kawałek, żeby wzrósł poziom endorfin i dobrego nastroju :-)

- 300 g mąki pełnoziarnistej np.Lubella
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- szczypta sody oczyszczczonej
- ewentualnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
- ewentualnie 1,5 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany

Wymieszać mąkę, sodę, kawę, kakao i masło na stolnicy lub blenderem z nożem siekającym. Dodać jajka i jogurt. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 15 minut. Wyłożyć ciastem dno dużej tortownicy lub innej formy i piec 10 minut w 180 stopniach.

- 50 g masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 duża łyżka miodu
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- 150 g słonecznika

Rozpuszczamy masło, cukier, miód, jogurt w garnuszku. Dosypujemy słonecznik, mieszamy i wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy do zezłocenia słonecznika (na dolnej grzałce) 15-20 minut. Jeżeli nie wyjmiemy ciasta na czas to będzie bardzo twarde. Przy pieczeniu masa słonecznikowa może się pienić przez dodane masło. Po ostudzeniu pianka wsiąknie.

Przepis dedykuję mojemu tacie z okazjo Dnia Ojca i życzę wszystkim ojcom
 słodkiego życia!




drukuj