piątek, 6 listopada 2015

Mus z batata (7 miesiąc)

Bataty są u nas mało znane. Wiele mam pytało mnie gdzie można je kupić. Szukałam na całym rynku i znalazłam w Lidlu :-) Cena dość wysoka bo około 8 zł/kg (jeżeli dobrze kojarzę- sprawdzę to niedługo:-)

Przepis zaczerpnęłam z książki Najlepsze na świecie domowe jedzenie dla dzieci.
Jest tam napisane że bataty to słodkie ziemniaki, bogate w beta-karoten. Dla mnie smak jest podobny do ziemniaka zmieszanego z marchewką. Córeczce mus zasmakował.

- 1 batat
- 150-300 ml szklanka wody
- masło lub olej rzepakowy nierafinowany (lub inny dobry olej)

Batata myjemy bardzo dokładnie, nacieramy masłem, układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30-50 minut aż będzie miękki w środku (trzeba nakłuwać). Studzimy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Miksujemy w blenderze z wodą do konsystencji musu. Mus możemy trzymać przez 2 dni w lodówce (szczelnie zamknięty) lub poporcjować i zamrozić. Przed podaniem dziecku mieszamy mus z łyżeczką masła lub oliwy.





Tak wygląda upieczony i pokrojony batat, a obok skóra.


drukuj