niedziela, 18 czerwca 2017

Kapuśniak z młodej kapusty (11 miesiąc)


Kolejna wegetariańska i bardzo prosta zupka. Patrząc teraz na zdjęcia brakuje mi na nich jeszcze zieleniny :) Nie przyjaźnie się foto-edytorem , nie podkoloruję zdjęć na użytek bloga (bo nie mam czasu) ,ale przepis i bez tego jest wart wypróbowania. Mój mąż po spróbowaniu tej zupy powiedział ,,nic nie musisz w niej zmieniać" a w ,,naszym" języku to oznacza, że naprawdę to danie jest dobre.

- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki młode duże lub 8-10 drobnych, malutkich
- 1/4 główki kapusty
- 2 liście laurowe, sól pieprz
- masło
- śmietana

Cebule kroimy bardzo drobno i chwilę dusimy/smażymy na oleju (żeby nie była surowa i nabrała lepszego smaku). Warzywa kroimy w kostkę. Podsmażona cebulkę i warzywa (bez kapusty), liście laurowe wrzucamy do garnka i zalewamy około 1 litrem zimnej wodą. Gotujemy wolno jak wywar. Na koniec gdy warzywa są prawie miękkie dodajemy pokrojoną drobniutko kapustę i 2-3 łyżki masła i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy na końcu solą, pieprzem i śmietana przed samym podaniem. polecam dodać jeszcze koperku.



W rzeczywistości zupka jest bardziej nasycona kolorami. Smacznego!


drukuj