sobota, 24 czerwca 2017

Lekka rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Błyskawiczne ciasto. Lekkie, dużo jajek, mało cukru i kakao bogate w magnez i żelazo. Niezliczone możliwości, bo możecie dodać ulubiony krem i owoce. Rolada może być np.  kakaowym biszkoptem, kawowym, tradycyjnym...

  • 6 jajek
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • śmietanka 30% 200 ml lub więcej
  • truskawki
Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę. Kakao i mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy delikatnie do piany. Masę rozsmarujemy na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach z termoobiegiem lub w 195 bez termoobiegu. 10 minut. Chwilę studzimy i odklejamy papier.

W czasie pieczenia ubijamy śmietankę i troimy drobno truskawki. Rozsmarowujemy śmietankę i rozkładamy truskawki na biszkopcie. Powoli zwijamy w roladę. Możemy na chwilę owinąć roladę w ściereczkę kuchenną aby się lepiej trzymała.



Niestety za długo leżał biszkopt i przy rolowaniu się lekko łamał.


Biszkopt upieczony


Smak lata


Przed zrolowaniem już wyglądało wspaniale.



drukuj