poniedziałek, 12 czerwca 2017

Makaron w sosie czekoladowym z truskawkami

Jak ja lubię takie proste dania. A moje dzieci lubią je jeszcze bardziej. Upał na dworze, wracamy ze spaceru i mam dosłownie kwadrans aby zjedli coś pożywnego przed drzemką.
Żelazo, magnez i witamina C! A na pierwszy rzut oka to obiad na słodko, czyli pewnie mało wartościowy.

Żelazo z suszonych daktyli, magnez z kakao i witamina C ze świeżych truskawek
Czas wykonania około 8 minut!

- makaron (dowolny)
- 10 suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao (naturalne np. Wawel)
- 10 dużych truskawek (ewentualnie mrożone)
- parę łyżek śmietany 12 %

Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy 7 minut. W blenderze zalewany lekko wrzątkiem daktyle, po 5 minutach dosypujemy kakao i blendujemy. Truskawki myjemy i kroimy, mieszamy ze śmietaną. Odcedzamy makaron i mieszamy z musem czekoladowym, obok na talerz kładziemy truskawki w śmietanie. Koniec ☺




A tutaj na szybko uchwycony talerz synka :)
P.S.: po takim objedzie drzemka trwała prawie 3 godziny :)))


drukuj