piątek, 14 lipca 2017

Przepyszny budyń z suszonych moreli


Na początek takie zdjęcie... chyba lepszej rekomendacji nie trzeba :) To talerze moich dzieci, które pierwszy raz jadły ten budyń. W moim repertuarze do tej pory królował budyń kakaowy (z dużej ilości prawdziwego kakao), ale wpadł mi do głowy pomysł na budyń o smaku słodkich suszonych, niesiarkowanych moreli!


  • 6 suszonych brązowych moreli
  • 500 ml mleka świeżego
  • 100 ml wrzącej wody
  • 2-3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)

Morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut do rozmiękczenia. Podgrzewamy 400 ml mleka. Blendujemy zalane morele. W 100 ml zimnego mleka rozpuszczamy skrobię. Wlewamy do gorącego mleka papkę morelową, mieszamy i dodajemy skrobię wymieszaną z mlekiem. Całość chwilę gotujemy aż będzie gęsta. Wystarczy na dwa duże, głębokie talerze. 



a tak wygląda gotowy budyń. Życzę smacznego :)



drukuj