czwartek, 20 lipca 2017

Kisiel z suszonej żurawiny (9 miesiąc)

Dawno temu zrezygnowałam z kupnych kisieli. Jak spojrzycie na skład kisielu to znajdziecie tam zwykłą skrobię (mąkę) ziemniaczaną, cukier, barwnik i aromat. Kisiel jest lekko strawnym, bardzo prostym i popularnym deserem. Ja polecam przygotowywać go z suszonych lub świeżych owoców zamiast zwykłego aromatu.
Tutaj znajdziecie przepis na kisiel z truskawek i malin


  • 500 ml wody
  • 40-50 g suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
Gotujemy żurawinę w 200 ml wody i po chwili miksujemy całość. Dolewamy 200 ml wody i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w 100 ml wody i dolewamy do reszty. Mieszamy aż do momentu gdy kisiel lekko bulgocze.



Zapewniam Was, że mniej czasu zajmuje zrobienie tego kisielu niż wybór smaku w sklepie.

Zerknijcie jeszcze na porównanie kisieli truskawkowych na czytamyskład.pl


drukuj