piątek, 7 lipca 2017

Naleśniki z musli (po 1 roku)

Niby zwykłe naleśniki ale zamiast białej mąki dajemy musli! Uwielbiam takie genialnie proste i smaczne przepisy. Sama na ten przepis wpadłam i teraz chcę się z Wami nim podzielić.

  • 50 g (około 8-10 łyżek) polecam z Lidla TAKIE
  • 1-2 jajka
  • 300 ml mleka
  • troszkę mąki jeżeli ciasto będzie zbyt płynne
Musli wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem (tylko tak aby było zakryte). Gdy po 10 minutach nasiąknie i napęcznieje to miksujemy razem z mlekiem. Dodajemy jajka i ewentualnie tyle mąki aby ciasto było takie jak typowo naleśnikowe. 
Patelnię smarujemy olejem i smażymy jak normalne naleśniki lub małe placuszki. Jeżeli pierwszy naleśnik się rozwala to dodajemy więcej mąki (czyli glutenu który to ciasto skleja).


Dzięki rodzynkom i innym suszonym owocom z musli te naleśniki są już lekko słodkie. Smacznego!



drukuj