sobota, 25 stycznia 2014

Mus marchewkowo-jabłkowy (5-6 miesiąc)

Chyba nie znajdzie się niemowlaczek, który pogardzi tym smakiem. Słodkie jabłuszko jest delikatne, lekko strawne, zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit. Marchewka oprócz tego , że jest zdrowa to zostanie na dłużej w małym brzuszku. Razem stworzą smaczny, zdrowy i sycący posiłek.

- 1 jabłko (słodkie)
- pół marchewki (lub jedna mała)

Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone jabłuszko i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Blendujemy całość bardzo dokładnie. Do musu możesz (ale nie musisz) dodać troszkę oleju lnianego, rzepakowego, mleko z piersi lub mleko modyfikowane (tłuszcz zwiększy przyswajalność prowitamy A z marchewki).



zupka marchewkowa z jabłkiem

drukuj