sobota, 28 czerwca 2014

Marchwianka, czyli najsmaczniejsza zupka marchwiowa (opcje: 6 miesiąc / 9 miesiąc/ 12 miesiąc)

Ta zupka jest tak smaczna że żadne dziecko nie zmarnuje ani łyżeczki -no chyba że nie będzie głodne :) Delikatna, słodka i bogata w prowitaminę A.
Specjalnie w nagłówku zaznaczyłam 3 opcje w zależności od miesiąca życia dziecka, bo zupkę łatwo zmodyfikować. Cały sekret kryje się w mleczno maślanym smaku!

6 miesiąc
Jeżeli marchewkę gotujemy na parze to na koniec miksujemy ją z mlekiem z piersi lub modyfikowanym w takiej ilości żeby powstał pyszny mus) a jeżeli w wodzie, to w małej ilości (tak żeby tylko zakryć pokrojoną marchewkę) po czym całość studzimy do temperatury około 38 stopni, odlewamy do naczynia z miarką wodę i dosypujemy odpowiednią ilość mleka modyfikowanego i miksujemy całość do formy musu. Jeżeli karmicie piersią to możecie odciągnąć pokarm, połączyć go z marchewkową wodą w proporcjach 1:1 i zmiksować z odcedzoną marchewką.

9 miesiąc
Wtedy już możemy dodać ryż, ewentualnie troszkę śmietany. Gotujemy 1 dużą, pokrojoną w kostkę marchewkę razem z ryżem (lub osobno jeżeli ryż jest w woreczku) a na potem dodajemy 2-3 łyżeczki śmietanki 30% (bez konserwantów!) i blendujemy. Możemy zamiast śmietanki dodać mleko modyfikowane i 2 łyżeczki masła.

12 miesiąc
No i teraz ten właściwy najsmaczniejszy przepis. Nawet dorośli ze smakiem ją zjedzą.
Na 1 kg marchwi dodajemy 200 ml śmietanki 30-36%. Jeżeli ugotujemy 0,5 kg to dodajemy 100 ml.
Można gotować na parze i osobno w wodzie ryż lub ugotować 0,5 kg marchwi z połową woreczka ryżu (50 g, lub więcej- będzie wtedy bardziej sycąca). Gotujemy tak żeby zakryć marchewkę i co jakiś czas dolewamy wody żeby ryż się nie przypalił). Na koniec  blendujemy całość ze śmietanką. Nie może to być śmietana zwykła np. 12-18% bo to nie będzie TEN smak. Musi być tzw.słodka śmietanka, choć bez cukru.



drukuj