czwartek, 8 października 2015

Ciasto marchewkowe z cynamonem (po 1 roku)

Ten smak bardzo pasuje mi do jesieni. Ciasto pachnie cynamonem. W ciągu paru godzin prawie zniknęło ;-)

-300 g mąki pszennej (jasnej), lub 500 g jeżeli nie mamy mąki graham
-200 g mąki typu graham lub pełnoziarnistej
-1 łyżka proszku do pieczenia
-2 duże marchewki
-100 g masła
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka cynamonu, imbiru w proszku
-trochę orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie)

Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i startą marchewką. Dodajemy jajka i cukier. Masło rozpuszczamy i dodajemy ostudzone do ciasta, a na końcu rozdrobnione orzechy. Keksówkę (dł. 20 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto powinno być gęste. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.




drukuj